Preparat czyszczący klimatyzacje – Zastosowanie
Czyszczenie, odświeżanie, odgrzybianie i dezynfekcja klimatyzacji i wentylacji:
- parowników klimatyzatorów
- central wentylacyjnych
- chłodnic powietrza
- wymienników ciepła
- kanałów wentylacyjnych
- fan-coili
- rekuperatorów
- kanałów dystrybucji powietrza w pompach ciepła
- czyszczenie klimatyzatorów domowych
- oraz innych urządzeń klimatyzacyjnych i chłodniczych w branży HVAC
- wszelkich powierzchni w miejscu pracy instalatora, również w przemyśle spożywczym i medycznym
(preparat posiada pozwolenia na kontakt z powierzchnią mającą styczność z żywnością)
Preparat czyszczący klimatyzacje – sposób użycia
PRZYGOTOWANIE ROZTWORU ROBOCZEGO O STĘŻENIU 5%:
Roztwór roboczy 5% gotowy do użycia przygotować z płynu NANOCLEAN® AIR Koncentrat i wody.
np.: 50ml koncentratu+950ml wody=1L roztworu Gotowego Do Użycia (GDU).
Zastosowanie do dezynfekcji klimatyzacji i wentylacji w pomieszczeniach:
1. Wyłączyć klimatyzator i otworzyć jednostkę wewnętrzną.
2. Filtr zdemontować, odkurzyć, spłukać pod bieżącą wodą (wanna, prysznic).
3. Wlać płyn NANOCLEAN AIR Gotowy do użycia do aplikatora np.: spryskiwacz ręczny, hydronetka
4. Umyty filtr spryskać preparatem NANOCLEAN AIR Gotowy do użycia i pozostawić na 15 minut, spłukać wodą i wysuszyć.
5. Parownik znajdujący się wewnątrz klimatyzatora dokładnie spryskać preparatem NANOCLEAN AIR Gotowy do użycia.
Odczekać 15 minut. Preparat poprzez lamele spłynie do tacy skroplin, skąd zostanie odprowadzony do odpływu.
6. Zamontować filtr w klimatyzatorze, zamknąć jednostkę wewnętrzną i włączyć klimatyzator, aby zakończyć proces.
Dezynfekcja powierzchni:
Gotowy do użycia preparat aplikować na powierzchnię za pomocą końcówki spieniającej lub przetrzeć przy pomocy czystej chusteczki, która nie pozostawia włókien,
zachowując czas kontaktu do 15 minut w celu zapewnienia skuteczności, bakteriobójczej, grzybobójczej, drożdżobójczej, wirusobójczej, sporobójczej i prątkobójczej.
Po użyciu preparatu, powierzchnie mające kontakt z żywnością należy spłukać wodą przeznaczoną do spożycia.